HU EN

Szkennelés

Dokumentum szkennelés

Méret Külön lapból álló dokumentum Lapjaira nem bontható dokumentum
A4 1-10 oldalig 50Ft 80Ft
A4 10oldal felett 20Ft 40Ft
A3 1-10oldalig 100Ft 200Ft
A3 10 oldal felett 50Ft 100Ft

 

Fotó szkennelés ár

Fotó szkennelés 

Méret 300 dpi 600 dpi 1200 dpi
A4 méretig 50Ft 100Ft 150Ft
A3 méretig 100Ft 100Ft 300Ft

Dia szkennelés

Tekercs dia 50 Ft/dia
Keretes dia 150 Ft/dia

 

fenymasolas

Információk:

Mi is a szkenner feladata: a látható információt digitális információvá alakítja át. Az így nyert digitális információt azután további szoftveres megoldásokkal sokféleképpen lehet kezelni, alakítani tárolni.

Alapelemei:

 • Olvasófej: amely egy fénycsövet, vagyis ma már inkább úgy mondjuk, hogy valamilyen fényforrást és egy tükröt tartalmaz.
 • Üvegfelület: amelyre a beolvasandó anyagot tesszük
 • Érzékelő: amely a beolvasás minőségét határozza meg
 • Fejmozgató motor
 • Elektronika

Működési elv:

A szkennerek két fizikai jelenséget, a fényvisszaverődést és a fényelnyelést használják ki. A digitalizálandó tárgyat fénysugár segítségével megvilágítják. A fény a tárgyhoz érve részben, vagy teljesen visszaverődik, illetve elnyelődik. A visszaverődő fény mennyiségét egy, vagy több érzékelő segítségével mérni kell, majd valamilyen elektromos jellemzővé, célszerűen feszültséggé kell alakítani. A gyengébb fénysugár kisebb, míg az erősebb nagyobb feszültséget eredményez.

Érzékelők:

Elérkeztünk az első fontos kérdéshez- Milyen érzékelőket használnak a szkennerek? Az érzékelőknek 2 típusát ismerjük. A régebben használt CMOS- amit ma már nem találunk meg egy szkennerben sem-, és az általánosnak mondható CCD (Charged Coupled Device-töltéscsatolt áramkör) érzékelőt. Minden későbbiekben taglalt szkenner CCD érzékelővel rendelkezik.

Mi a helyzet az önálló szkennerekkel?

Ezek a szkennerek úgynevezett CCD (Cold Cathod Diode), azaz hidegkatódos fényforrást alkalmaznak. Mivel ebben az esetben nem a méret és a fogyasztás az első számú paraméter ezért lehet itt használni ezt a megoldást. Előnyként említhető a nagy fókusztávolság (így akár 3D-s tárgyakat is jó minőségben be lehet szkennelni), szélesebb fényspektrum, nagy felbontás és színmélység, valamint a jó jel/zaj arány, és a hosszú élettartam.Nézzük mi a különbség a két megoldás között:

fenymasolas fenymasolas

Azonban a fejlődés nem állt meg itt. A minőségéről híres Epson a CCD technológia továbbfejlesztésén/leváltásán kezdett el dolgozni, amelynek eredménye az Epson ReadyScan megoldás lett. Itt a CCD elnevezés már nem állja meg a helyét, mivel a gyenge pont a fizikailag nagy méret, és a magas fogyasztás volt, ezért a fényforrást kellett lecserélni. Az új fényforrás pedig egy ún. WHITE LED fényforrás lett.

Szkennelésnél mi alapján válasszunk?
Nézzük, milyen papaméterek vannak még:

Színmélység:

A színmélység azt mutatja meg, hogy hány bit ír le a képen egy-egy pixelt. Minél magasabb ez a szám, annál több színárnyalatot képes megkülönböztetni a szkenner. A forgalomban lévő lapolvasók általában 24 bites színmélységet tudnak, ami annyit jelent, hogy színes képek szkennelésekor színcsatornánként nyolc bit reprezentál egy-egy pixelt. Azaz mindhárom színcsatornának 256 árnyalata lehet- így (256*256*256) jön ki a 167 millió színárnyalat. Ma már léteznek lapolvasók, amelyek csatornánként 14 vagy 16 bitet is tudnak; ez összességében 42-48 bites színmélységet jelent. Ez azonban nem eredményez automatikusan jobb minőségű képeket. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a hasznos információ közé mindig keveredik valamilyen haszontalan információ is, így minél nagyobb a színmélység, annál biztosabb, hogy minden olyan információt kinyerünk a szkennelt tárgyból, amelyre szükségünk van.

fenymasolas

Dinamikus tartomány (optikai sűrűség):

A dinamikus tartomány a sötéttől a világosig terjedő árnyalatok azon tartománya, amelyen belül a képolvasó a részleteket is képes megkülönböztetni. Ez az érték legalább olyan fontos, mint a felbontás. A nagy dinamikus tartományú képolvasók által beolvasott képeken általában jobban kivehetők az árnyékos és a nagyon világos területek részletei a színek és az árnyalatok pedig finomabbak. A képolvasók optikai sűrűsége 3.0 vagy magasabb (maximum 4.0D).

Ez az érték elég jól mutatja a lapolvasó minőségét. Azt lehet mondani, hogy a nem átlátszó anyagokhoz, például fotók digitalizálásához, hármasnál kisebb érzékenységi tartományú szkenner ne válasszunk. Kimondottan fontos ez a paraméter, ha diát vagy filmet (pozitív/negatív) szeretnénk szkennelni. Ez a 3 paraméter az, amely alapján érdemes és kell szkennert választani. Ezek közül egyikre sem lehet azt mondani, hogy bármelyik is fontosabb lenne a másiknál. Mivel ezek egy rendszert alkotnak, így minden jellemzőnek meg van a maga szerepe. Amiről eddig csak futólag tettünk említést az a dia vagy film szkennelés. Ehhez először is tisztázzuk milyen megvilágítási irányok léteznek.

Az alulról megvilágított olvasás:

Reflexiós eljárásnak nevezzük (visszavert fényt használ a készülék a képalkotáshoz).

A felülről megvilágított olvasás:

Transzmissziós megoldásnak hívjuk. Filmek, diák, negatívok beolvasásához használják. Ez esetben nem a fejegység része világítja meg alulról a beolvasandó felületet, hanem a felülről érkező, a beolvasandó anyagot átvilágító fény képe kerül az érzékelőre. Tehát ha diát, filmet szeretnénk szkennelni, akkor azt csak olyan szkennerrel tudjuk megtenni, amelyik felső megvilágító egységgel is rendelkezik (pl. Epson Perfection V300, V350). Illetve a már említett optikai sűrűség mindenféleképpen 3.0 feletti értékű legyen.

Miben tudunk segíteni:

 • Fotó szkennelés: régi papír alapú fotók megőrzése, megmentése vagy nagyobb méretben újra nyomtatása. A szkennelés tartalmaz alapjavításokat is, pl színkorrekció, por eltávolítás. Részletesebb retusálásra is van lehetőség, egyedi árajánlat alapján.
 • Dia szkennelés: régi diák (negatív vagy pozitív) szkennelése és nyomtatása is. A szkenneléssel ezek minőségén is lehet javítani.
 • Dokumentum szkennelés: a hétköznapokban sokszor szükség van egy-egy oldal szkennelésére. Nálunk ezt felár nélkül teheti meg.
 • Irodai archiválás: Az üzleti életben mindenféleképpen szükség van a dokumentumok megfelelő archiválására, hiszen ezeket évekig meg kell őrizni. Üzletünkben szakszerű archiválásra van lehetőség melynek pontos árához előzetes egyeztetés szükséges.
 • Tervrajz szkennelés: A2 méretig tudunk szkennelni fekete-fehérben és színesben egyaránt.

Mi is az a CCD érzékelő?

Ez az érzékelő pontonként olvassa be az adott sorban lévő pixelekhez tartozó világosság értéket, majd a következő sorra ugrik. A digitalizálás során minden képpont világosság értékéhez egy számot rendel. Ezeket a számokat általában nyolc biten ábrázolják, így értékük 0-255 terjedhet. A képpontokhoz rendelt számok egy mátrixot képeznek, ezt hívjuk digitális képnek.

fenymasolas

Nézzünk két megoldást a CCD érzékelők elrendezésére:

Látható, hogy az első változatnál a CCD érzékelők közepén több míg a szélein kevesebb információ jelenik meg, vagyis ilyen elrendezéssel adott területről kevesebb hasznos információt nyerünk ki. Az Epson által tovább fejlesztett Mátrix CCD-nél két sorba helyezték el az érzékelőket, és a második sort fél osztással odébb tették így az eddig információ hiányos területet is le lehetett fedni. Most már tudjuk azt, hogy mi a szkenner feladata és ehhez milyen érzékelőt használunk. Következő lépésben nézzük meg, milyen fényforrást alkalmazhatunk.

Fényforrások:

A síkágyas szkennerek egyik csoportosítási lehetősége, hogy önálló szkennerről bezsélünk( pl.: Epson Perfection V19, Epson Perfection V370) vagy valamilyen más eszközzel egybe épített, úgynevezett multifunkciós gépekről ( pl Epson SX110/115, SX 210/2015)

Kezdjük a multifunkciós gépekkel. Az ilyen készülékekben úgynevezett CIS /Compact Image Sensor) megoldást találunk. Már a neve is a kisebb méretű és helyigényű (ezáltal vékonyabb kivitelű) fejegységre utal. A megvilágítást három különböző színű LED-ek sorával (RGBRGBRGB…) oldják meg. Itt a fehér fényt az RGB (vörös, zöld és kék) színekből keverik ki. Pozitívumként említhetjük ennél a megoldásnál a kisebb helyigényt és az alacsonyabb áramfelvételt, amely egy multifunkciós nyomtatónál elengedhetetlen paraméter.

Mivel az éremnek két oldala van, valamelyik paraméterből itt is engednünk kell. Ez viszont nem más, mint a minőség. Az RGB LED kis fényerősségű fényforrás emiatt az olvasófejet közelebb kell vinni a beolvasandó tárgyhoz (kis fókusztávolság). Beszűkül a fényspektrum, ezáltal romlik a színhűség, relatív kisebb felbontást tudunk elérni, a színek veszítenek mélységükből, rosszabb a jel/zaj arány és nem mellesleg rövidebb az élettartam is.

WHITE LED:

Lényegében egy kék és egy nagy sávszélességű sárga fénypor kombinációjaként jön létre, előnye az RGB LED-hez képest a pontosabb színhőmérséklet, a nagyobb fényerősség, amely tökéletesebb fehér fényt eredményez. Ennek köszönhetően, az eredeti paraméterek javultak, és az eddigi gyenge pontokat is sikerült kijavítani (kis méret, és alacsony fogyasztás), valamint ez a technológia magával hozott új előnyöket is. Ilyen például az azonnali rendelkezésre állás (nincs felmelegedési idő), a hosszabb élettartam. Az egyszerűbb technológia révén kisebb a környezeti terhelés, mivel kevesebb alkatrészből állnak ezek a szkennerek.

fenymasolas

Paraméterek:

Miután technológiai részleteket tisztáztuk, nézzünk néhány jellemző paramétert.

Felbontás:

A CCD érzékelői egy pont fényének érzékelésére alkalmasak egy időben. Ennek a pontnak a neve pixel. A horizontális felbontás adja meg hány darab érzékelő pont található a CCD-ben. A szkennelés során egy léptető motor mozgatja a fejet, amelyben a fényforrás és az érzékelők találhatók. A fejek lehetőség szerint folyamatosan egyenletes sebességgel kell mozgatni. Azt, hogy a motor mekkora lépésenként tudja a fejet mozgatni, a vertikális felbontás adja meg. A képdigitalizáló felbontása attól függ, hogy egy adott területet hány képpontra tud bontani. Nyilván minél többre, annál élesebb képet kapunk, viszont annál nagyobb helyet igényel a kép tárolása, és annál lassabb lesz a beolvasás is. Minél több pontból állítjuk elő a képet, a szemünk számára annál inkább összefolynak azok, és így a minőség (felbontás) is javul. A felbontást és ezzel együtt a szkenner minőségét, valamint az árát az elektronika, az optika, a szűrők és a motorvezérlés határozzák meg. A felbontás mértékegysége a dpi (dot per inch): 1 inch=2,54 cm >600dpi= 24 pont/mm 600dpi felbontásánál 0,04mm-ként beolvasásra kerül egy képpont.

fenymasolas

Kétféle felbontást ismerünk:

Optikai felbontás:

Amit az eszköz fizikailag képes megvalósítani. Vásárláskor mindig csak ezt a paramétert figyeljük.

Interpolált vagy logikai felbontás:

valamilyen matematikai módszerekkel megpróbálják a szkennerek kitalálni, hogy a digitalizált pontok között milyen képpontok helyezkedhetnek el, és ezeket beillesztik a tényleges képpontok közé. Ha a fizikai (optikai) felbontás 600*300 dpi, az interpolált pedig 2400dpi, akkor minden képpont közé három pontot szúr be az eszköz. Fontos megjegyezni, hogy az interpolált eljárás csökkenti a képek élességét, ezért főként a kontúroknál okoz minőségromlást. Szinte minden vásárló az alapján próbál dönteni, hogy a szkenner milyen felbontással rendelkezik. Ez a megapixel mánia a digitális fényképezőgépekre is jellemző volt, de mára lecsillapodott, és az emberek jó része már egyéb tulajdonságok alapján dönt(pl. optika).

Érdekeségek:

 • A szkennerek története az 1960-as évekig nyúlik vissza. Ekkor még térképészeti célra használták.
 • Minél nagyobb egy kép vagy dokumentum dpi száma, azaz felbontása annál nagyobb akeletkező file mérete.
 • A legelterjedtebbek a lapszkennerek, de ezen kívül sok féle szkenner létezik a különböző igényeknek megfelelően. Szkenner típusok: kézi szkenner, lap szkenner, dob szkenner, lapáthúzós szkenner, dia szkenner, plotter szkenner.
 • A legkisebb szkennerek ceruza méretűek. Bár az áruk elég borsos, annak aki a munkája miatt sokat utazik hasznos lehet egy ilyen kis szerkezet egy-egy sor szkennelésére.
 • Ma már léteznek 3D szkennerek is. Ezek egy részével 3D-t tárgyakat szkennelhetünk be majd 3D-s nyomtatóval ki is tudjuk nyomtatni. Más típusait terep munkán alkalmazhatjuk, vagy nehezen hozzáférhető alkatrészek helyét tudjuk szkennelni.