HU EN
FöoldalBlogSzkennelés kicsiben, nagyban, papírt, diát, fotót, könyvet!

Blog

Szkennelés kicsiben, nagyban, papírt, diát, fotót, könyvet!
2018. december 7.
Archiválás, rendszerezés, emlékmentés. Leginkább ezek lehetnek a szkennelés céljai. Nézzük a szkennelésről a legfontosabb dolgokat.
Szkennelés kicsiben, nagyban, papírt, diát, fotót, könyvet!

Mit tudunk szkennelni? 

Bármit (vagyis nagyon kell gondolkodnunk, hogy mit nem tudunk)

 

Papírokat: minden méretben egészen A0-as méretig és a lehelet vékonytól az oklevél vastagságig. Érdemes az otthon tárolt szerződéseket, számlákat, iratokat stb. beszkennelni, hiszen így könnyebb előkeresni ellenőrizni valamit, mint a papírokat feltúrni.

 

Lehetnek gyűrött, szakadt, hajtogatott papír is. Ehhez van egy kifejezetten dokumentumok szkennelésére alkalmas eszközünk. A dokumentum szkenner előnye, hogy az egyenes papírútjának köszönhetően mindent átvisz magán, mindezt hiba nélkül, gyorsan és stabilan. Ráadásul a dokumentum szkenner érzékelője más mint egy multifunkciós nyomtató szkennere, aminek köszönhetően kisebb lesz a fájlméret azonos beállítások mellett.

Ez a szkennerünk az Epson DS-860

 

Fotókat:  ugyan a fotók papíron a legjobban élvezhetőek, de azért, hogy újra ki tudjuk nyomtatni őket érdemes még jó állapotukban beszkennelni. Ha nagyon régiek a fotók és sérültek is vagy csak meg vannak fakulva akkor sincs gond, több módon is tudunk rajta segíteni.

 

A szkenner amivel dolgozunk az az Epson Perfection V850 Pro. A piacon kapható legprofibb szkenner, bármilyen cikket vagy értékelést nézünk, akár itthon akár külföldön. A Perfection V850 Pro egy úgynevezett Digital Ice technológiát használ, ami azt jelenti, hogy infra fény segítségével tapogatja le a dokumentum felületét ezáltal érzékelve a hibákat és ezt szoftveresen javítja ki. 

 

Másik nagy előnye ennek a szkennernek, hogy dupla lencséje van. Egy normál szkennernek az üvegfelület közepén helyezkedik el az érzékelő (lencse), aminek a hátránya, hogy az üvegfelület széleiről már nem tud a szkenner minden információt kinyerni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az homályos vagy kockás lenne, hanem a tökéletességről van szó. Nem nyerünk ki minden információt. Ezzel szemben a V850 Pro két érzékelője az üvegfelület 1/3 és 2/3-ad részénél van, így minden területről pontosan ugyanannyi és tökéletes információ nyerhető ki.

 

Harmadik fontos tulajdonsága, az érzékelő minősége. Csakúgy mint egy fényképezőgépnél az optika minősége (amit nehéz paraméterekkel jellemezni) egyedülálló. Van egy paraméter amit kevesen ismernek az az optikai sűrűség (denzitás) ami ennél a készüléknél 4.0Dmax érték, amitől nincs jobb.

 

Szóval mi ezzel a szkennerrel szkenneljük a fotókat és régi diákat (pozitív/negatív diát egyaránt), úgyhogy ettől jobb minőségben nem lehet beszkennelni.

És ha ez még nem lenne elég a SilverFast szoftvert használjuk az utólagos korrekciókhoz. A SilverFast szoftver a szkennerhez kapcsolódó legjobb képjavító szoftver.

 

 

Könyvszkennelés: a könyvszkennelés nehézsége, hogy az összefűzött vagy gerinc mentén kötött kiadványok/könyvek szkennelése, normál szkennerrel csak csúnyán oldható meg, mert a kötés mentén árnyékos lesz az oldal és torzulnak a betűk/képek mivel. Úgyhogy éppen ezért kitaláltak már könyvszkennereket is. Mi a CZUR ET-16 szkennert használjuk, ami szoftveresen is a könyvszkennelésre lett kitalálva. Úgyhogy az ezzel szkennelt könyvek végeredménye, olyan mintha egy normál pdf fájl néznénk.

 

 

Tervrajz, plakát szkennelés:  Itt a méret a probléma, úgyhogy nekünk erre is van egy külön eszközünk az EPSON T7200 MFP készülék, ami egy nagyformátumú nyomtató nyomtató amin van egy A0 méretű szkenner is. így szkennelni, de akár másolni is tudunk.